Bra onlinespel

I Sverige är över 90 % uppkopplade till nätet och vi är bäst i världen på att använde internet i vardagen och arbetet. Vi har också en väldigt snabb och stabil uppkoppling. Hur ska vi utnyttja detta på bästa sätt? Genom att spela online spel, så klart!

SpelKlassiska spel

De klassiska spelen som man tidigare spelade vid ett bord finns numera på nätet och kan spelas tillsammans och mot folk från hela världen.

Black Jack

Det här spelet finns med i popkultur sedan årtionden tillbaka och är fortfarande populärt på krogarna runt om i landet. Spelreglerna kan skilja sig lite från plats till plats men i det stora hela handlar det om att komma så nära 21 som möjligt, utan att gå över.

Varje numrerat kort behåller sitt värde medan de klädda är värt tio poäng, esset kan vara en etta eller elva beroende på vilken av dem som gynnar din hand bäst. Du spelar mot dealern som inte får dra fler kort efter han eller hon når 17, för att öka dina chanser att vinna. Hos vasacasino.se kan du läsa mer ingående om reglerna.

Schack

Det här spelet har en historia på över 1500 år och tack vare sin komplexa enkelhet, spelas det än idag. Reglerna är enkla men det krävs tusentals timmars träning för att bli en mästare på spelet. Schack sägs komma från Indien där det snabbt spred sig till Persien och fick namnet som vi har idag. Namnet kommer från det persiska ordet för kung: ”shâh”. Schackmatt är ursprungligen ”shâh mât”, som betyder ”kungen är besegrad”. För att får veta mer om reglerna samt prova på att spela det i en onlinemiljö kan du besöka Sveriges Schackförbund.

Det moderna är freemium

Sedan datorns födelse har man skapat spel och de blir bara bättre och bättre med åren, även om några äldre spel ligger kvar i topplistan tack vare nostalgi. Nuförtiden har det blivit populärt med ”freemium”-spel. Dessa är helt gratis att spela, i sin grundversion. Vill man låsa upp nya nivåer och banor snabbare, få tillgång till extra material, eller spela längre än en utsatt tid varje dag, så måste man betala. Summorna är små så många gör det faktiskt, exempelvis i Candy Crush Saga där man bara har fem liv. Betalar man får man fler liv på en gång, annars måste man vänta i några timmar.

Att köpa liv kostar runt 10 kronor och känns inte dyrt för spelaren. Men det finns över 100 miljoner spelare och om endast 10 % av dessa betalar för liv så tjänar företaget 100 miljoner. Inte så dålig affärsidé, eller hur?

Andra spel som satsar på samma sak är World of Tanks och Summoners War där man får tillgång till alla viktiga saker helt gratis, men vill man bli stark lite snabbare så får man betala för det också.

elisabeth