Onlinespel som hobby

Miljoner med människor sätter sig gärna framför datorn och spelar lite spel. Om man vill kan man välja endast gratisspel, då är det fritt fram att testa vad man vill utan ekonomiska konsekvenser. Vi har gjort en liten lista på roliga gratisspel som vi tycker att alla spelentusiaster borde passa på att testa.

World of Goo

Det här spelet bygger på att man ska hjälpa eller styra bollar med “goo”. Man kopplar samman de olika bollarna för att skapa en gång för dem att färdas mellan. Målet är att hjälpa dem ur knipa vilket kan betyda att bygga en torn från marken till ett rör, eller att nå en specifik plats utan att förlora några bollar.World of Goo kom ut för några år sedan och har inte så många banor, men det har stort omspelningsvärde eftersom man kan försöka bygga bättre och bättre konstruktioner. Vill man spela hela spelet kostar det några dollar, men demoversionen är gratis.

Texas Hold’em

Man behöver inte spendera tusentals kronor vid pokerbordet för att ha kul. Att spela poker gratis är minst lika roligt eftersom man fortfarande måste använda pokerface, sin list och en bra strategi för att vinna potten. Detta kan man spela hos PokerStars som erbjuder gratisversioner av sina pokerbord.Spelet är lite annorlunda gentemot den pokervariant man brukar spela hemma runt köksbordet. Istället för fem kort får man två och dealern lägger ut fem öppna kort på bordet. Man använder sedan de tre mest passande korten på bordet för att skapa en pokerhand tillsammans med sina två dolda.

Runes of Magic

Runes of Magic är ett gratis mmorpg-spel. Spelet kommer från Taiwan men har översatts till engelska och flera andra språken allteftersom populariteten har ökat. Det har släppts flera tillägg och nya uppdrag till spelet sedan det släpptes 2009. Spelet får pengar genom mikrotransaktioner i spelet som är helt valfria. Man kan köpa saker som kläder, rustning och snabba på sin leveling i spelet.Det är ett fantasyspel där man väljer sin ras och ger sig ut på äventyr där man kan samarbeta och slåss med andra spelare.

World of Tanks

Ett av de populäraste freemiumspelen handlar om att tävla i lag med pansarvagnar. Grunden är ett “capture the flag”-spel. Varje lag har sitt eget territorium och man vinner genom att förstöra motståndarens pansarvagnar eller ta över fiendens territorium. Det finns upp till 400 olika pansarvagnar att välja mellan, alla finns eller har funnits i verkligheten med fokus på vagnar från andra världskriget. Det finns flera olika sätt att tävla mot de andra lagen och många kartor att välja mellan.World of Tanks är uppbyggt på samma sätt som Runes of Magic där spelet och spelklienten är gratis, men det finns mikrotransaktioner att göra i spelet.

Team Fortress 2

Ett arme av hårdnackade snubbar med maskingevär och armborst försöker stå emot fienden som vill storma fortet. Det är ett förstapersonskjutarspel där man väljer antingen rött eller blått lag, och en av nio olika klasser som alla har sina styrkor och svagheter. Tillsammans utgör de varenda regering i världen och det är dags att se vem som är störst och bäst. Det finns flera olika banor att spela på och tack vare alla klasser av spelare finns det stor variation i spelet. Utöver det är spelsätten olika: capture the flag, detonera en bomb hos motståndaren, kontrollera motståndarens territorium etcetra.Team Fortress 2 består också av en stor gnutta humor med en bitter administratör som utropar ställningen i spelet genom högtalare över arenan. Sedan är det viktigt att hitta spionen i sitt eget lag! Spelet bygger på det klassiska Team Fortresspelet men idag verkar det som uppföljaren har tagit första platsen.

Erika Persson