Fotboll

Fotboll är världens största sport, en av världens största penningindustrier men samtidigt också en av världens största hobbys. Anledningarna är så många att de inte går att räkna upp allihop, men en orsak är att fotbollen finns att älska på så många plan, så många kan relatera. Många går in i varandra, men vi väljer ut några ändå.

Spänning

FansSpänningen är det som lockar många här i livet, och det finns på många plan – inte minst inom fotbollen. Oavsett vilken position man befinner sig så finns ett mått av spänning att hämta när det vankas match. Spelare, tränare, materialförvaltare, supporter eller mamma spelar ingen roll. Vem ska vinna? har man gissat rätt resultat? ska det bli den där efterlängtade segern som laget har väntat på nu efter det att man haft en tung period utan tagna poäng. Precis som i resten av livet så söker vi efter något som gör vardagen till något mer än det inrutade och rutinmässiga och eftersom fotboll och annan sport är så oförutsägbar så tilltalar det många människor. Ställer man frågan varför fotbollen är så tilltalande så får man oftast just dessa svar, oförutsägbart, glädje, gemenskap och så vidare.

Utövande

Att spela fotboll är ju själva grunden till all fotboll, annars skulle den ju inte finnas. Varför det är så roligt att spela är en sammanslagning av alla faktorer som nämns här i artikeln. Det är gemenskapen att vara med i ett lag som har ett gemensamt mål, det är spänningen över om man ska lyckas vinna den där matchen och även känslan att vara påhejad av en skara supporters – i mindre eller i större skala. Sen är det givetvis själva spelet i sig som är en konstform som när man behärskar den blir tillfredsställande då man ser att det som på insidan projicerats också sker i verkligheten.

Supporterskap

Supporterskapet har två sidor, på planen och vid sidan av planen. Det är en symbios där man har olika uppgift men samma avsikt – att glädja den andra parten, och båda parter strävar såklart efter segern. Supporterskap är förstås i första hand en supporters stöd till laget och den individuelle spelaren. Men det är den gemenskapen och den mäktiga känslan att som en enad grupp människor stå starka och supporta sitt lag som är den starkaste känslan.

elisabeth