Sport

Sport är en mycket stor sport för många människor. Sportintresset börjar många gånger redan i unga år. Det är många ungdomar som tränar i olika föreningar och från början är man kanske inte helt säker på vilken sport man skall satsa på.

handboll

Det kan vara bra att prova på mycket innan man sedan går vidare och specialiserar sig på en specifik sportgren. Att träna tillsammans i ett lag är bra för ungdomar. Det höjer konditionen, tränar upp musklerna och det gör också att man lär sig jobba med andra och respektera andra medspelare.

Det finns många olika lagsporter. Fotbollen är kanske den största, men på senare tid har också Innebandy fått många anhängare. Det är förhållandevis billigt att spela innebandy. Det behövs oftast inte så stora inköp av material. Har man en tillgång till hall där man kan träna får man också möjlighet att träna hela året. Fotbollsträningen är förlagd till vår/sommar/höst och ishockey hör naturligtvis vintern tid. Handboll är också en stor sport i Sverige. Kanske beror detta på de stora framgångar som svenska handbollslaget rönt. För flickor är ridning den stora sporten. Ridning är inte en lagsport, men här måste man lära sig samsas med alla andra flickor och pojkar i stallet. Det är bra att lära barn och ungdomar umgås med djur.

fotboll

Riksidrottsförbundet har gjort en intressant studie om svenskars tävlings- och motionsvanor. Här kan man se att de populäraste motionsidrotterna är styrketräning, skridsko och golf i nämnd ordning. Det är ett lite intressant resultat. Det står också i studien att kvinnorna står för en stor del av ökningen av timmar inom styrketräning. Det står också i studien att när det gäller tävlingsträning i någon form av sport är det  så mycket som 28 % av de svenska männen och 18 % av de svenska kvinnorna som ägnar sig åt det. Sett till fördelningen mellan åldrarna är det de unga människorna som har den största andelen. När man blir äldre avtar av naturliga skäl tävlingsträningen.

Vi som tillhör gruppen som inte haft den atletiska förmågan och aldrig blivit stora inom någon sport har ändå sportintresset kvar. Kanske följer vi det lokala hockeylaget på deras bortamatcher i Sverige som supportrar. Det finns också stora möjligheter att resa ut i Europa och se de stora spelarna göra upp i olika cuper. Champions League är alltid lika spännande att följa. Har man inte tid eller råd att resa fysiskt till Tyskland, Spanien eller England kan man ändå följa sina lag på TV. Det kan vara spännande att tillsammans med vänner försöka sig på att gissa vinnare av matchen. Om man är några stycken som ser matcherna tillsammans och som har samma stora intresse för sporten är det trevligt att krydda sportkvällarna med att se vem som gissar rätt vinnare. Vi som är extra sporttokiga läser gärna på om våra stora hjältar och följer olika sportbloggar och de stora tidningarna. Det kan göra att man har lättare för att gissa rätt och glädjen är stor när man får betraktas som en expert av kompisarna.