Supporterskap

En mycket vanlig hobby är att vara aktiv i någon supporterförening. I Sverige så är supporterkulturen framförallt förknippad med fotbollsklubbarna i storstäderna, för där är de som störst. Men det finns även på annat håll.

Supporterkulturen är även stark inom hockeyn i Sverige, alla elitklubbar har minst en supporterklubb vars medlemmar försöker liva upp stämningen på matcherna. Nu är det förstås så att hur stark supporterkulturen är beror på många saker, som ibland är, och ibland inte är sammankopplade.

I vissa städer så är det framgång som anses vara det viktigaste, i andra är det en känsla av sammanhållning, i en tredje, den allra mest uppskattade, så finns en mentalitet som lyder ungefär ”alltid, oavsett, för evigt”. Och nu behöver det inte nödvändigtvis vara Djurgårdens IF som åsyftas, bara för att dom har en supporterramsa med dessa ord. Det finns naturligtvis fler, men vi tänkte ta upp dessa tre exempel, och exempel på de som tillhör vilken kategori.

Framgång

Till denna kategori vill förmodligen ingen supporterklubb höra att den tillhör, eftersom ingen vill bli kallade för medgångssupporters. Men det behöver inte alltid vara det det innebär med att tillhöra denna kategori. Den klubb vi valt, vars supporters vi anser tillhöra denna kategori är spanska storklubben Real Madrid. Klubben supporters är vana med att nå framgång varje säsong, och gör man inte det, eller om någon på planen gör något man blir missnöjd av, ja då visar man det. Inte ens världens bäste, Cristiano Ronaldo kommer undan detta – titta bara här i videon.

Sammanhållning

Ni kommer att märka att alla tre exempel ändå flyter ihop lite och inte helt och hållet kan sättas i en enskild kategori, men något sånär. Den klubb vi valt till kategorin sammanhållning är den svenska hockeyklubben Leksands IF, eller närmare bestämt deras supporterklubb, Leksand Superstars. Leksand är en liten stad med knappt 6000 innevånare, i hela kommunen bor det drygt 15 000. På lagets matcher hade man förra säsongen ett snitt på 6574 personer per match. Laget har under ett antal säsonger spelat i andradivisionen men publiken har ändå ställt upp för ortens lag. Sammanhållningen är stor och nästan alla har tröjor på sig under matcherna. Såhär såg det ut när laget lyckades ta sig tillbaka till högstadivisionen.

Alltid, oavsett, för evigt

Till denna sista kategori så kan egentligen alla supporterklubbar tillskrivas. Oavsett hur det går för laget så står man och faller. Sen finns det bättre och sämre, större och mindre supporterklubbar. Det finns många bra exempel på supporters vi kunde nämna här, Hammarbys till exempel, som trots att man under flera år utan framgång försökt ta sig tillbaka till Allsvenskan i fotboll, i år har det absolut bästa publiksnittet i Sverige – och ett helt galet stöd, både på hemma- och bortamatcherna. Men för att göra det enkelt för oss, så väljer vi ändå de supporters som sjunger just dessa ord.

elisabeth